Menu
EUR
La Trappe, Neerlands bekendste abdij.

La Trappe, Neerlands bekendste abdij.

By: Wouter Comments: 0

La Trappe: de verborgen parel in het hart van Brabant

In de bescheiden Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in Berkel-Enschot schuilt in alle rust een van de populairste brouwerijen van Nederland. Het geheim van de trappisten van La Trappe: soberheid, stilte en de plicht tot liefdadigheid. In deze blog gaan we dieper in op de geschiedenis van La Trappe, de trappistenorde en al hun verschillende bierstijlen.

 

Geschiedenis

Aan het einde van de negentiende eeuw zochten een groep Franse trappistenmonniken hun heil in het pittoreske Berkel-Enschot, in het hart van Noord-Brabant. Zij vestigden zich in een voormalig buitenverblijf van Koning Willem II. De hoeve met een weide en een aantal schaapskooien doopten ze om tot hun abdij met de naam: Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, vernoemd naar de voormalige eigenaar. Op 5 maart 1881 werd de eerste mis gehouden en kan dan ook worden gezien als stichtingsdatum van de abdij. De monniken van de Brabantse abdij zijn nog steeds verbonden aan de kloosterorde van de Cisterciënzers die hun herkomst vindt in het Franse Soligny-La-Trappe.

 

Om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien en zelfvoorzienend te blijven werd er al snel door de monniken besloten om bier te gaan brouwen. Hierbij stonden de leefregels van hun kloosterorde centraal. Dat hield in dat men een sober, stil leven moest leiden waarbij de plicht tot liefdadigheid van groot belang was. Daarnaast was de combinatie tussen gebed en werk cruciaal. In 1891 werd begonnen met de bouw van een brouwerij bij de abdij en dankzij de inkomsten uit het bier kon drie jaar later een geheel nieuwe abdij bekostigd worden. In het begin van de twintigste eeuw, in 1928, werd door de monniken hun befaamde La Trappe Blond op de markt gebracht. Bijna honderd jaar later is dit nog steeds een van de bekendere bieren van La Trappe.

 

Merknaam La Trappe

Binnen de muren van de abdij trad in de jaren dertig ook modernisering op door de aanschaf van een eigen bottelarij. Hiermee konden de monniken maar liefst zesduizend flessen per uur bottelen. Door de teruglopende inkomsten en het gebrek aan grondstoffen na de Tweede Wereldoorlog werd in 1949 besloten om een limonadefabriek te openen. In de decennia die volgden groeide de brouwerij gestaag en werd er gekeken naar samenwerkingen met brouwerijen als Stella Artois. In 1980 werd deze samenwerking stopgezet en kwam de volledige autonomie weer bij de trappistenmonniken te liggen. La Trappe werd vanaf dat moment gehanteerd als merknaam en de Dubbel en Tripel verschenen datzelfde jaar nog op de markt. Tien jaar later werd de Quadrupel, het sterkste bier qua alcoholpercentage van La Trappe, daaraan toegevoegd.

 

Na de eeuwwisseling bleef het goed gaan met de brouwerij en werden er in rap tempo nieuwe bieren geïntroduceerd. Zo verschenen de Witte Trappist, Bockbier, Oak Aged, Isid’or en PUUR. In 2021 volgde een nieuwe primeur: de lancering van het eerste en enige alcoholvrije trappistenbier op de wereld, de Nillis. Hiermee eindigt het verhaal voor de monniken van La Trappe niet. Tot op de dag van vandaag wordt het bier binnen de muren van de abdij in rust en stilte gebrouwen volgens de regels van de trappisten.

 

Trappistenbier

Trappistenbier wordt altijd gebrouwen binnen de muren van een abdij en onder toezicht van de monniken van de kloosterorde van de Cisterciënzers. Om in aanmerking te komen voor de benaming trappistenbier zijn er een aantal regels waaraan het bier moet voldoen. Deze regels zijn opgesteld door de Internationale Vereniging Trappist (IVT). Allereerst is het zoals hierboven al beschreven staat een verplichting dat het bier binnen de kloostermuren of in de ‘onmiddellijke’ nabijheid van de abdij wordt geproduceerd. Daarnaast moet het brouwproces onder toezicht of begeleiding van een monnik uit de abdij zijn. Ten slotte moeten de opbrengsten van het bier gebruikt worden om in het levensonderhoud en onderhoud van het klooster te voorzien. Alles wat hierna nog overblijft dient te worden gedoneerd aan ontwikkelingsprojecten of goede doelen.

 

Alleen als aan al deze criteria voldaan wordt, mag de brouwerij het officiële Authentic Trappist Product-logo (ATP-logo) hanteren. Dit betekent ook dat de merknaam ‘Trappist’ alleen maar gebruikt mag worden door brouwerijen die aan de regels van het IVT voldoen en het ATP-logo dragen. Trappistenbier is in die zin geen aparte bierstijl, maar eerder een legitimatie van de authentieke herkomst en kwaliteitsaanduiding van het bier. Wil je meer weten over trappistenbier? Lees dan deze blog!

 

Ben je benieuwd naar het vakmanschap van de trappistenmonniken van La Trappe? Treur niet, want in onze webshop verkopen wij een divers aanbod aan verschillende La Trappe bieren. De Blond, Dubbel, Tripel, Quadrupel, Isid’or, Wit en Bockbier zijn (bijna) allemaal verkrijgbaar in zowel kleine als grote flessen. Daarnaast verkopen we ook twee varianten bierglazen van de brouwerij en aantal speciale kisten die fungeren als een fantastisch cadeau. Proef de ambacht die verscholen zit in dit bier en ontdek wat een sober, stil en liefdadig leven voor fantastisch bier kan opleveren.

Tags

Newsletter

Zo blijf je altijd op de hoogte van speciale releases en mooie aanbiedingen. Die wil je toch niet missen!? We versturen maximaal één keer per maand een mailing dus geen zorgen over onnodige spam!
Choose your language
Choose your currency

Recently added

Total incl. tax
€0,00
Order for another €75,00 and receive free shipping
0
Compare
Start comparison

Leave a comment

Your email address will not be published

This product has been added to your cart