Wijn? Nee! Barleywine!
Barleywine: een favoriet van de bierliefhebber
Nu de herfst echt in aantocht is worden de dagen korter, kouder en het weer guurder. Met het kaler worden van de boomtoppen door de vallende bladeren, kiezen veel mensen ervoor om activiteiten buitenshuis te ontwijken. Ook de keuze voor bier is (deels) afhankelijk van de jaargetijden. De fruitige, lichte zomerbieren verdwijnen net als het warme zomerse weer en daarvoor in de plaats komen volle bockbieren, lekkere stouts of de (voor veel mensen nog onbekende) barleywines. In deze blog leggen we precies uit wat een barleywine precies is, wat de kenmerken zijn en waarom deze bierstijl verschilt met een quadrupel.
Geschiedenis
De eerste barleywines gaan helemaal terug naar de tijd van de Grieken. Er zijn geschriften teruggevonden waarin letterlijk een drankje staat dat barleywine heet. Dit drankje, dat op basis van graan werd gemaakt, verschilde erg van het bier dat wij vandaag de dag kennen. In de tijd van de Grieken werd er namelijk nog geen hop gebruikt.
De ‘moderne’ barleywine kent haar oorsprong in de 18e eeuw. Engelse bierbrouwers wilden wijndrinkers overtuigen om over te stappen naar bier, omdat zij overtuigd waren van de kracht, voeding en kwaliteit van hun bier. Er werd gekozen voor de naam barleywine om wijndrinkers voor zich te winnen. Ook werd het alcoholpercentage van het bier expres hoog gehouden, zodat het dichter in de buurt kwam van wijn. In tegenstelling tot wijn werd het bier niet van druiven, maar van graan gemaakt. In de twintigste eeuw won de bierstijl geleidelijk aan populariteit. Het bekende Anchor Brewing Company introduceerde de barleywine met hun befaamde ‘Old Foghorn’ in de jaren zeventig in de Verenigde Staten.
Kenmerken
Een barleywine kenmerkt zich door een goud tot amberachtige kleur en een volle complexe smaak. Over het algemeen is de smaak zoet en bitter en kan je karamel-, brood- of nootachtige tonen tegenkomen. Hierbij komen diezelfde aroma’s goed tot zijn recht. Eveneens kunnen er fruitige of sherry- en portachtige aroma’s voorkomen. Het alcoholgehalte ligt vrij hoog, zo tussen de 8,5-15%.
Er bestaan twee verschillende soorten barleywines: de Amerikaanse en de Engelse. De Amerikaanse variant kenmerkt zich door een hoppig en bitter smaakprofiel. Daarbij proef je vaak karamel en toffee terug in dit bier. De Engelse is daarentegen een stuk minder bitter. Ook kom je minder hop tegen en smaakt dit bier iets minder fruitig. De smaken van de Engelse barleywine zijn iets beter in balans dan de Amerikaanse versie.
Over het algemeen wordt barleywine vaak verward of in een zin genoemd met een quadrupel. Hoewel deze bierstijlen veel met elkaar gemeen hebben, zijn er zeker een paar belangrijke verschillen. In het brouwproces wordt er namelijk bij beide bierstijlen ander soort gist gebruikt. Ook vindt er bij een quadrupel altijd nagisting plaats op de fles terwijl dat bij barleywine doorgaans niet gebeurt.
Onze favorieten
Hoewel de barleywine nog steeds relatief onbekend is bij het grote publiek, blijft deze bierstijl voor echte kenners een favoriet. Of je nu kiest voor de klassieke Engelse variant met zijn uitgebalanceerde smaak of de moderne Amerikaanse versie met een hoppig karakter, de barleywine verveelt niet. Integendeel: veel mensen zouden er goed aan doen om deze unieke bierstijl een keer te proberen. Gelukkig hebben wij op speciaalbierpakket.nl een uitgebreid scala aan verschillende barleywines. Dit zijn een aantal van onze favorieten: de klassieke Old Foghorn van Anchor Brewing, de Hertog Jan Grand Prestige, de befaamde Bommen & Granaten van Brouwerij De Molen en natuurlijk niet te vergeten de MMXXX van Brewdog. Laat vooral je nieuwsgierigheid de vrije loop en ontdek deze fantastische bierstijl!