De Duitse bierwet: Reinheitsgebot
In 1516 werd in Duitsland het Reinheitsgebot ingesteld. In deze wet werd vastgelegd dat Duits bier alleen gebrouwen mocht worden met hop, gerstemout en water. De reden hiervoor was dat alleen bakkers tarwe mochten gebruiken voor hun broden. Daarnaast mocht alleen de Beierse koninklijke familie bier brouwen met tarwe. Hierdoor konden ze zelf veel geld verdienen. Tegenwoordig wordt het Reinheitsgebot niet meer nageleefd. Hierdoor kunnen Duitse brouwers experimenteren met hun bier. Op die manier zijn ook de Duitse speciaalbieren ontstaan.
Verschillende soorten Duitse bieren
Weizenbier is een Duitse biersoort die tijdens het Reinheitsgebot alleen door de koninklijke familie gebrouwen mocht worden. Onder deze biersoort vallen weer verschillende soorten zoals hefe weizen, berliner weisse en rauch weizen. Daarnaast hebben wij ook verschillende soorten lager uit Duitsland beschikbaar.
Duitsland, het bierland!
Zoals eerder gezegd is Duitsland een echt bierland. Dit komt doordat er in Duitsland al sinds het jaar 700 bier gebrouwen wordt. Het eerste bier in Duitsland werd gebrouwen in kloostergemeenschappen. Vanaf toen groeiden brouwerijen in Duitsland exponentieel. Zo stonden er in het jaar 1400 al meer dan 450 brouwerijen in Hamburg. Als je dan de biersteden Keulen, Düsseldorf en München erbij haalt, kan je wel indenken dat er enorm veel brouwerijen zijn in Duitsland.